Soul Singing & Soul Dancing

met Erik Huele en gastdocenten

Samhain Soulsinging 2 daagse
maandag 31 okt – woensdag 2 nov (langer blijven in overleg)

op Uelenspieghel met de snorrende houtkachel
olv Erik en Daniel & Lotje

met Samhain ceremonie voor de overledenen, contact met de natuurwezens,
co-creatie, zingen, dansen, verhalen, poezie…en smullen !!

met dinsdag avond 1 nov: Ecstatic Dance met DJ Ramon

Lunch op maandag met potluck
(graag zelf wat klaarmaken en meenemen, wij maken soep)

uffelte

 

Centrum de Uelenspieghel

 

Samhain is de Keltische naam voor het jaarfeest waarbij de sluiers dun zijn.
Samhain of Halloween wordt ook het Keltische nieuwjaar genoemd.
Natuurvolkeren over de gehele wereld vieren tijdens Samhain de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Het oude jaar sterft samen met de dieren tijdens de laatste slacht en het nieuwe jaar wordt wedergeboren.
Voor de oude Kelten begon de nieuwe dag na zonsondergang en de winter startte met Samhain.
Deze Dag der Doden, waarop de ‘sluier tussen de werelden’ het dunst is, is een feest waarbij families en vrienden bijeenkomen om dierbare overledenen te eren en te herdenken.
Het is een manier om elkaar te ontmoeten, samen te dansen en te zingen, rituelen uit te voeren, (griezelige) verhalen te vertellen, oude vriendschappen te vernieuwen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Dim alle lichten in huis en verlicht je huis enkel nog met kaarsen. Je zult merken dat je héle lichaam en geest daarop reageert en in een soort ruststand komt. Het is sowieso fijn om dit af en toe te doen en jezelf daarmee te resetten. Samhain is een bijzonder mooi moment daarvoor, want tijdens deze nacht eren we het donker.

 

Locatie: Natuurcamping & centrum De Uelenspieghel,
Winkelsteeg 5, 7975 PV, Uffelte
Goed per bus te bereiken vanaf station Meppel

  ” Ik wil zingen zoals vogels zingen, zonder erover na te denken wie er luistert en wat ze ervan vinden;          zing je lied, zing gewoon je lied!      Rumi

 

A) Prijzen 2 daagse: (met alle maaltijden, excl. overnachting, zie onder):
€ 220,-  + ev donatie of
€ 120,- + envelop met wat je verder kunt bijdragen.

Met je donatie maak je het mogelijk dat sommige deelnemers met extra reductie te komen.

B) Prijzen Verblijf:

voor 2 nachten: (langer blijven in overleg)

VERBLIJF PRIJS
Een persons kamer € 75,-
2 persons kamer € 50,-
3 of 4 persons kamer € 40,-
camper € 20,

 

Vroegboek korting: boeken vóór 24 okt 10% reductie per persoon.
Aanmelding samen met een ander: voor beide 10% korting op de cursus.

Reductie regeling mogelijk als je het niet kan betalen door als vrijwilliger in de pauzes te helpen naar gelang je energie.
Neem daarvoor gerust contact met ons op.

 

Aanmelding: erikhuele@hotmail.com
info: Erik of Victoria 06-42 204 108
Je aanmelding is rond na een bevestigingsmail & je overboeking per bank.

Restitutie: in de vorm van een tegoedbon (min € 75) voor een andere Soulsinging workshop bij afmelding 10 dagen van te voren (ivm mogelijke wachtlijst): via erikhuele@hotmail.com.
Bij latere afmelding tegoedbon (min € 150) of je vind een vervanger voor jezelf.

 

 

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober.

 Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was het vreugdevuur.[2]

Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang. De winter begon bij hen met Samhain, tevens het begin van een nieuw jaar.

Volgens de diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en van het materiële bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beide dan gemakkelijk mogelijk was.

Voor de Kelten was dit ook het begin van het nieuwe jaar. Het feest houdt verband met de seizoenswissel en de cyclus van het leven. Tijdens deze periode werd de aarde geacht zich voor te bereiden op een nieuw begin.
Daarom was het een geschikte gelegenheid om voor wat betreft het eigen leven terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen voor de toekomst.
Een van de bijbehorende rituelen was het doven van alle vuren in de huizen; alleen met een speciaal heilig vuur mochten de haarden weer aangestoken worden.[7]

De Kelten zagen overal de transformatie in en geloofden in reïncarnatie. De donkere mythische schoot waaruit alle leven ontstaat en weer toe terugkeert werd door hen voorgesteld als een eeuwige ketel: de Ketel van Dood en Wedergeboorte.[4]

Samhain is voor paganisten (Onder heidendom of paganisme worden in het algemeen alle religies begrepen die noch monotheïstisch zijn, noch op de Bijbel zijn gebaseerd) als tegenhanger van Beltain ook een feest ter verering van de doden. Zij geloven dat de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden dan het dunst is.
Op deze dag wordt er door velen een maaltijd georganiseerd en worden er extra borden bijgezet voor de overledenen met diens lievelingsmaaltijd. Voor het raam worden kaarsen geplaatst zodat hun dierbaren de weg naar huis kunnen vinden. Het wordt beschouwd als het moment waarop Lugh (de zonnegod aan wie tijdens Lughnasadh geofferd wordt) aankomt in het dodenrijk.